História

Kolpingovo dielo
Domy ktoré zakladal Adolph Kolping sú v Kolpingovom diele symbolom identity a príslušnosti ku Kolpingovým myšlienkam. Od počiatku zakladania Katolíckych tovarišských spolkov boli miestom stretania sa vandrujúcich tovarišov, miestom kde sa vytváralo domáce prostredie pre chlapcov – tovarišov, ktorí boli ďaleko od domova. Kolpingove domy sa postupne stávali aj miestami, kde remeselní majstri získavali základné informácie o dianí na trhu práce a kde sa organizoval základný spoločenský, kultúrny a sociálny život mladých tovarišov a neskôr aj majstrov. Preto do dnes majú Kolpingove domy túto úlohu. Miestne, alebo národne združenia sa snažia mať svoj vlastný dom v ktorom sa cítia doma, realizujú v ňom svoje pravideľné stretnutia, organizujú prednášky, kultúrne, športové alebo sociálne podujatia. Kolpingov dom a Kolpingova rodina patria neomysliteľne spolu.
Kolpingovo dielo na Slovensku je nestatnym, neziskovym a vzdelavacim zdruzenim, hlasiacim sa k socialnemu uceniu Cirkvi a snaziacim sa o rozvoj jednotlivca a neustale sa obnovujucej spolocnosti. Kolpingovo dielo bolo zalozene v minulom storoci socialnym reformatorom Adolfom Kolpingom. Svaty Otec Jan Pavol II. vyhlasil Adolfa Kolpinga 27. 10. 1991 za blahoslaveneho ako “socialneho apostola”.
Na Slovensku bolo uradne zaregistrovane 23. marca 1995, doposial ma po Slovensku zriadenych 10 organizacnych jednotiek – Kolpingovych rodin, spolu priblizne s 200 clenmi. Kazda Kolpingova rodina ma dohodnutu spolupracu s katolickym knazom, ktory s nou spolupracuje ako poradca v duchovnej oblasti. V januari 1996 bolo v Topolcanoch celoslovenske stretnutie, kde bol zvoleny vybor narodneho zdruzenia Kolpingovho diela na Slovensku. Za predsedu bol zvoleny Ing. Karol Zatko z Topolcian.
Okrem hladania moznosti ako zmiernovat materialne dosledky socialnych problemov, vidi Kolpingovo dielo na Slovensku svoje aktualne poslanie v odhalovani pricin negativneho socialneho postavenia, a hlavne vo vedeni jednotlivca ci urcitej skupiny k samostatnemu objektivnemu hodnoteniu svojej situacie a k hladaniu moznosti, ako vlastnym aktivnym postojom zmenit tento stav.
Členovia sa preto angazuju ako krestania rovnako v politike, verejnom zivote, ako aj v Cirkvi. Kolpingovo dielo sa angazuje v styroch zakladnych sferach:
1. praca, povolanie a vzdelavanie,
2. manzelstvo a rodina,
3. spolocnost a politika,
4. kultura a volny cas.

Kolpingove rodiny

Zoznam Kolpingových rodín v roku 2015
Názov – Vznik – Diecéza
1. Banská Štiavnica 1995 banskobystrická
2. Topoľčany 1995 nitrianská
3. Šurany 1996 nitrianská
4. Trnava 1997 trnavská